Intr-o lume moderna, unde totul se desfasoara pe fast forward, nu exista persoana care sa spuna ca nu se simta obosita sau coplesita de task-urile de la birou, de munca de acasa sau de faptul ca a trecut mai bine de jumatate de an de cand nu si-au luat concediu.
Astfel, in zilele noastre, sa fii obosit a devenit, practic, un fenomen. Solicitarea permanenta la care suntem supusi, sedentarismul, o dieta saraca in nutrienti fiind principalele motive de aparitie a oboselii.
Oboseala poate fi considerata o stare fizica si mentala caracterizata de lipsa de motivatie si energie. Multe persoane resimt oboseala drept o stare de slabiciune generala, cauzata de efort intelectual sau fizic intens.
Trebuie mentionat ca “a-ti fi somn” nu este echivalentul cu “a fi obosit”. Desi calitatea somnului este raspunzatoare pentru starea de oboseala, somnolenta este o alta discutie.
Ce trebuie sa stii despre oboseala?
In functie de durata si intensitate, oboseala se imparte in mai multe categorii. Cea mai grava, dar tot mai des intalnita forma de oboseala este cea cronica (SOC), care se agraveaza la activitatea fizica sau intelectuala, iar somnul nu amelioreaza starea.
De cele mai multe ori, o persoana obosita va simti ca este incapabila sa se ridice din pat dimineata sau ca nu-si gaseste motivatia; tocmai acest simptome pot duce la modificarea stilului de viata, la absenteism de la scoala sau locul de munca, la izolare sociala si chiar depresie.
In timp, oboseala fizica se poate transforma in oboseala psihica. Calitatea somnului este si ea raspunzatoare de starea de oboseala. Un adult trebuie sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte pentru ca organismul sa se refaca. Iar daca pierzi nopti la rand starea de oboseala va fi agravata.
Care sunt cele mai comune cauze ale oboselii?
In cazul pacientilor sanatosi oboseala nu apare fara o cauza anume. De la caz la caz, acestea pot diferi, insa cele mai cunoscute sunt:
Efortul
Fie ca este intelectual sau fizic, efortul cauzeaza o stare de oboseala care nu se duce oricat de mult am dormi. Suprasolicitarea dintr-o zi poate fi eliminata printr-un ciclu de somn normal. Insa in cazul suprasolicitarii prelungite este necesara o perioada mai lunga de refacere.
Privarea de somn
Privarea de somn poate conduce la somnolenta, lipsa concentrarii si a motivatiei, dar si la o stare marcanta de oboseala. Un ciclu de somn nefinalizat ne scade procesele cognitive, de aceea specialistii recomanda ca:
Un copil de 3-5 ani sa doarma 10-13 ore/noapte;
Un copil de 6-13 ani sa doarma 9-11 ore/noapte;
Un copil de 14-17 ani sa doarma 8-10 ore/noapte;
Un adult sa doarma intre 7 si 9 ore/noapte.
Deficitul de minerale sau vitamine
O cauza des intalnita este oboseala cauzata de lipsa de minerale si vitamine. Carenta de fier afecteaza sistemul nervos central si capacitatea eritrocitelor de a lega oxigenul scade.
O buna optiune este administrarea de vitamine pentru oboseala (doar cu acordul medicului) sau a ginsengului.
Vitaminele pentru oboseala se administreaza doar de catre medicul specialist si se vor face in urma unor analize dar si in functie de istoricul tau medical. La Clinica Oxxygene, vei avea parte de toate aceste servicii medicale.
Clinica Oxxygene are o experienta acumulata de peste 10 ani de activitate si dispune de aparatura de ultima generatie, oferind astfel servicii medicale superioare, fiind intotdeauna dedicati sanatatii.
Medicii cu experienta din cadrul Clinicii Oxxygene sunt pregatiti nu doar in tratare ci si in preventie si personalizare a tratamentelor si pot fi gasiti la adresa: Strada Enachita Vacarescu Nr. 18, sector 4, Bucuresti sau pe strada Petre Ispirescu, Nr. 6, Otopeni, Ilfov.
Alimentatia
Anumite alimente si bauturi contin substante care alunga somnul sau creeaza o stare de oboseala. Dulciurile, spre exemplu, desi maresc nivelul de zahar din sange, odata ce acesta scade poate crea iluzia unei oboseli excesive.
Si produsele din faina alba amplifica starea de oboseala, la fel ca mezelurile sau mancarea fast-food.
Pentru a scapa de oboseala si a avea un somn odihnitor este recomandat sa consumi soia, ciresele (contin melatonina), ceai de musetel sau de tei. De asemenea, seara este recomandata evitarea sau limitarea cofeinei (cafea, ceai negru, energizante sau bauturi racoritoare).