X
 

Henna, o soluție naturală pentru păr sănătos. Interviu cu Mihaela Matei, Henna Mandala

postat pe 10 Iulie 2014 in SĂNĂTATE > INTERVIURI de Lara Cete


IMAGINI Henna, o soluție naturală pentru păr sănătos. Interviu cu Mihaela Matei, Henna Mandala

Într-o lume ghidată tot mai acut de norme sociale scindate pe grade diferite de egotism, omul rămâne preocupat de îngrijirea propriului corp. Istoria feminității atestă atenția specială a femeilor pentru părul lor, generată de aspecte ideologice și religioase. Puterea transformatoare a schimbării părului marchează identitatea unei femei, de la statut social până la starea de sănătate. Toate ne vrem acceptate, cu emoția manifestării frumuseții noastre interioare.

Pentru mine, ca femeie îndragostită, vopsirea firelor albe de păr ține de igiena capilară. Nu atât de schimbarea culorii, cât de vitalitatea ei. Acord un interes profund sănătății, astfel încât doar compromiterea părului meu frumos anul trecut, cu cea mai non-toxică vopsea disponibilă la un salon de lux – a fost ultimul pas către henna. După câteva documentări pe baza vopselelor organice fără amoniac și parabeni, mi se deschise vastul subiect al controversaților substituți toxici nepopularizați ai celor cunoscuți deja. Prea complicat, așa că – sub mirajul Indiei, am încercat henna. 

Părul meu a prins viață, de parcă s-ar fi activat în el culorile pamântului. Cum am rămas încântată de fiecare experiență a colorării părului, i-am propus Mihaelei Matei de la Henna Mandala să stăm de vorbă pe îndelete, pentru a învăța împreună mai multe despre henna. 

Lara Cete: Ce este henna și care sunt proprietățile pe care trebuie să le urmărim pentru a ne asigura de calitatea și puritatea ei?

Mihaela Matei
Mihaela Matei: Henna este o plantă, având denumirea botanică lawsonia inermis. Frunzele acesteia sunt mărunțite foarte fin și cernute, ajungând la noi sub formă de pulbere. Ea colorează arămiu-roșcat și pentru a obține mai multe culori este amestecată cu alte plante ayurvedice cu efect colorant și benefic pentru păr (de ex. indigofera tinctoria – care dă pigmentul închis de la castanii sau negru, amla, cassia obovata, neem pentru întărirea firului de păr, prevenirea albirii premature, tratarea problemelor scalpului, etc.). Deși acestea nu au aceași notorietate ca și henna, îi completează foarte bine efectul de tratare a părului. 

În ziua de astăzi când ne referim la henna ea poate însemna mai multe lucruri. Sunt 3 categorii principale de produse cu henna: henna pură și amestecuri de henna cu plante ayurvedice care sunt 100% naturale – acestea sunt doar plante mărunțite foarte fin și din această categorie fac parte produsele Henna Mandala, apoi mai există amestecuri de henna cu plante și cu un procent mic de chimicale care ajută fie la obținerea unor culori care nu pot fi obținute exclusiv cu plante (de ex. mahon sau burgundy) sau la o colorare mult mai rapidă (de ex. 30-40 min.) și o ultimă categorie sunt vopselele chimice care sunt pe bază de henna, care vin la tub.

Pentru a ne asigura de calitatea hennei, în primul rând trebuie sa verificăm ingredientele de pe ambalaj. Dacă pe ambalaj este menționat un singur ingredient, și anume henna (lawsonia inermis) însă se pot obține mai multe culori, înseamnă că produsele respective nu specifică toate ingredientele și acest lucru trebuie să ne pună pe gânduri, deoarece pentru a obține mai multe culori henna trebuie amestecată cu alte plante, cum spuneam mai sus. Dacă henna colorează rapid, în 30 de minute, în ingrediente trebuie să se specifice și ingredientele ce duc la obținerea atât de rapidă a culorii. Așadar, în principal verificarea ingredientelor de pe cutie este pasul cel mai important. Apoi testarea și compararea produselor între ele pentru ca rețetele sunt diferite de la un producător la altul. Dacă faci cunoștință mai întăi cu henna nu foarte calitativă, ești îndreptățit să crezi că toată henna este așa, însă nu este adevărat, mai ales că în ultimul timp producătorii din India trebuie să respecte niște standarde calitative ridicate pentru a fi competitivi pe piața din America și Europa. 

Care sunt utilizările tradiționale ale hennei?

În mod tradițional henna pură se folosește sub forma unei paste pentru decorarea (“tatuarea temporară”) și înfrumusețarea corpului. Se aplică în principal pe mâini și tălpi, acolo unde pielea este mai groasă și de aceea culoarea iese mai închisă și rezistă mai mult, în cadrul sărbătorilor și în principal în cadrul ceremoniei nunții. Sunt simboluri care sugerează începuturi noi, frumusețe și urează noroc, fericire în noua viață. De asemenea, se folosește și pentru colorarea părului de către femei. Indiencele sunt renumite pentru părul lor frumos, sănătos și lucios. 

Ce beneficii vizibile obținem după vopsirea părului cu henna? Vorbiți-ne despre efectele de regenerare și tratamentul împotriva căderii părului.

Henna pură cât și în combinație cu plantele ayurvedice conținute de celelalte culori sunt benefice în principal pentru întărirea și îngroșarea firului de păr și împiedicarea căderii acestuia, îmbunătățirea calității părului deteriorat și conferirea de strălucire și luciu părului tern, obținerea unui păr mătăsos dar și tratarea problemelor scalpului. Culorile obținute sunt naturale, părul nu pare vopsit și efectele sunt în general vizibile de la prima aplicare. 

Cum interacționează henna cu vopseaua chimică, înainte și după?

Henna poate fi folosită și înainte sau după vopseaua chimică însă este indicat să se lase 3-4 săptămâni între aplicări pentru a permite pigmentului de vopsea sau de henna să se mai ducă de pe păr. Ideea este să existe câteva săptămâni între aplicări și henna să nu fie ținută exagerat de mult pe păr (2-3 ore, conform instrucțiunilor) dacă știm că dorim să schimbăm culoarea mai des.

Persoanele care poartă părul închis pot să o folosească mai des și să o țină mai mult pe păr (chiar și peste noapte) și colorarea este excelentă însă strângându-se multe straturi de pigment pe păr, deschiderea părului devine aproape imposibilă ulterior.

De asemenea, culorile trebuie să fie apropiate, să nu se schimbe culoarea drastic folosind decolorant deoarece acesta afectează cel mai mult rezultatele și poate duce la obținerea de culori nedorite. De exemplu, orice culoare aplicată pe un păr blond decolorat chimic face ca culorile să iasă mai deschise și înspre arămiu-portocaliu. În mod similar, dacă se decolorează chimic un păr negru sau închis făcut mult timp cu henna, se poate decolora înspre verde. Acestea sunt cele două situații de care se sperie lumea atunci când folosește henna pentru că nu înțelege când și de ce au loc și trebuie subliniat ca asta se întâmplă din cauza decolorantului. În aceste situații dar și când se folosește pentru prima data henna se recomandă să se facă mai întâi un test de culoare pe o suviță ascunsă.

Multe persoane aleg fie un produs 100% natural, fie unul 100% chimic. Poate exista și cale de mijloc, henna poate fi folosită și periodic pentru tratarea părului vopsit (chiar și doar incolor (planta cassia obovata) dacă nu se dorește influențarea culorii). 

Câteva reguli de bază în aplicarea hennei:

Principalele reguli ar fi că se aplică pe părul proaspăt spălat cu șampon, fără balsam, clătirea se face din abundență până când apa este limpede, pentru ca henna să nu mai curgă ulterior de pe păr. De asemenea, este de preferat ca după clătire să nu se aplice șampon până la următoarea spălare deoarece culoarea se definitivează în contact cu aerul în următoarele 24-48 de ore. La început toate culorile sunt mai aprinse și cu tente roșiatice însă se temperează. Pentru că mai rămân mici resturi din pudră de plante pe păr poate apărea o senzație de uscare a părului însă aceasta durează până la prima spălare a părului cu șampon, când părul devine mătăsos. 

Lara Cete: Legat de vorbele speculative care circulă pe seama aplicării hennei pe păr, amintesc două: mirosul greu de iarbă și mizeria inerentă. Chestiuni subiective, dar exagerate. Trăim într-o lume în care e mai suportabil un miros chimic și înțepător al unei substanțe toxice pe scalp, decât cel al naturii sub forma de frunze uscate. Cât despre deranj, acesta ține de calm și nu de îndemânare. Când nu ai presiunea timpului, poți să acorzi toată atenția programată îngrijirii părului tău.
Mai există mitul cum că nu acoperă bine firele albe. Evident că depinde de pigment și instrucțiunile personalizate în funcție de procentul firelor albe, dar cum e? Este henna pentru toată lumea? 

Mihaela Matei: Așa este, preferăm mirosul chimic pentru că ne este familiar în detrimentul celui al ierbii pentru că ni se pare nepotrivit pe păr. Pot să confirm însă că există unele produse care au un miros mai puternic și mai deranjant decât altele însă pot fi adăugate diferite ingrediente naturale în amestec pentru atenuarea acestuia, scorțișoară sau uleiuri esențiale sunt doar două exemple. Noi am adus Henna Mandala dintr-o nevoie personală și pentru că niciun produs de pe piața din România nu ne mulțumea așa că am mers la sursă. Am testat pe noi, pe mame și pe prietene produse luate direct de la mai mulți producători din India și le-am ales pe cele pe care le-am considerat noi că sunt cele mai bune ca și rezultate, consistență și miros.

Consistența este și ea importantă deoarece poate face compoziția mult mai cremoasă și implicit mult mai ușor de aplicat și îndepărtat. Iar mirosul nu este foarte puternic și se duce la câteva spălări.

Acoperirea firelor albe diferă de la o marcă la alta și de la un păr la altul. De exemplu, un păr complet alb sau grizonat va fi acoperit bine cu henna deoarece în acest caz culoarea (sau lipsa culorii) de la care se pleacă este omogenă, iar pe un păr natural șaten închis care începe să albească, firele albe vor fi acoperite însă în general vor fi ușor mai deschise decât restul părului, ca niște șuvițe. Regula este că culoarea aplicată se combină cu culoarea existentă a părului și practic într-un păr șaten cu fire albe se găsesc două culori, șaten și alb, de aceea se combină diferit. Persoanele care folosesc culori închise și care încep să albească pot sta mai mult cu henna pe păr și pot obține rezultate mai bune.

Cu siguranță henna nu este pentru toata lumea deoarece nu este atât de versatilă ca vopseaua chimică în ceea ce privește culorile și nu poate deschide culoarea părului doar prin puterea plantelor. Depinde de fiecare ceea ce își dorește și ce așteptări are însă zic eu că beneficiile depășesc neajunsurile. O persoană informată obține de obicei cele mai bune rezultate și este cea mai multumită pentru că știe ce să folosească și la ce să se aștepte. 

Ce efecte are henna asupra părului creț?

Am înțeles că dacă este folosită îndelungat pe părul creț are un efect de ușoară îndreptare a acestuia, deoarece părul devine mai moale. 

Prezentați-ne vă rog vopseaua vegetală naturală Henna Mandala. Este pură 100%?

Henna Mandala arămiu (henna pură) și celelalte culori (castaniu auriu, castaniu deschis, castaniu închis, negru, roșu, blond, arămiu mix care sunt combinații de henna și plante ayurvedice) cât și henna incoloră (cassia obovata) sunt produse 100% din plante.

Eu consider că sunt mai întâi un tratament pentru păr și apoi o vopsea naturală, putând fi folosite de persoane care doresc îmbunătățirea aspectului părului degradat, oprirea căderii părului dar și obținerea și întreținerea unor culori naturale. Dacă se dorește doar tratarea părului, fără colorarea acestuia, se poate folosi incolorul (de ex. pe păr blond decolorat degradat).

Ca la orice produs și mai ales în ziua de astăzi când suntem tot mai sensibili, pot există persoane alergice la una dintre plante, de aceea este recomandat ca înainte de prima folosire să se facă un test de sensibilitate, aplicând puțină pastă la încheietură sau după ureche. În aceelași timp însă, Henna Mandala este folosită cu succes și de persoane cu alergii la vopsea chimică sau cu boli în care se recomandă folosirea produselor naturale. 
Henna Mandala Romania

Culorile Henna Mandala se pot combina între ele: Blond, Arămiu, Arămiu Mix, Roșu, Castaniu Auriu, Castaniu Deschis, Castaniu Închis și Negru. Care sunt recomandările dvs. pe amestecuri de nuanțe și cum putem accentua tonurile adăugând alte ingrediente naturale?

Sunt doi factori importanți atunci când se alege culoarea de henna: culoarea actuală a părului și culoarea care se dorește a fi obținută. Toate pot fi folosite pe păr alb, mai deschis sau ton pe ton. Adică blondul poate fi folosit pe păr alb, grizonat sau blond, iar aplicat pe părul închis nu se va vedea nicio diferență de culoare, este normal să nu îl deschidă deoarece nu conține ingrediente chimice. Castaniu Auriu este cel mai deschis dintre castanii deoarece nu conține indigo. Nuanțele apropiate pot fi combinate, de ex. Blond + Arămiu, Blond sau Arămiu + Castaniu Auriu, Castaniu Auriu + Castaniu Deschis, Castaniu Deschis + Castaniu Închis, Castaniu Închis + Negru și oricare dintre Castanii cu Arămiu sau Roșu.

La prima folosire recomandăm să nu se mai adauge nimic pe lângă henna și apă, ca să vedem cum acționează produsul pe părul nostru și să avem un termen de comparație iar ulterior putem încerca să adăugăm diverse ingrediente naturale, în funcție de ceea ce dorim să obținem. De exemplu, cafeaua proaspăt făcută în loc de apă este foarte bună pentru atenuarea reflexelor de roșu, mai ales pe părul deschis la culoare, scorțișoara pentru tonuri maronii și atenuarea mirosului însă trebuie avut grijă pentru că este usor iritantă, zeama de lămâie, uleiuri esențiale pentru miros dar pot închide culoarea, uleiuri naturale pentru hidratare însă și acestea pot afecta prinderea culorii de păr. În principiu, se poate adăuga orice ingredient natural cu rol hidratant, colorant, olfactiv, etc. Aici cam trebuie experimentat de fiecare în parte pentru că părul este foarte diferit de la o persoană la alta. 

Cateva sfaturi și atenționări legate de întreținerea părului vopsit cu henna:

După prima aplicare sau după ce culoarea s-a uniformizat se pot vopsi doar rădăcinile atunci când cresc, fără să fie aplicată pe tot părul. Dacă se fac aplicări îndelungate pe tot părul (unele persoane stau cu henna pe cap toată noaptea), părul se suprasaturează de pigment și culoarea este greu de deschis ulterior. Pe restul părului se poate face o mască henna gloss amestecând câteva linguri de henna și un ingredient lichid dens hidratant (de ex. balsam, iaurt) pentru împrospătarea culorii.

Dacă la creșterea rădăcinilor se vopsește tot părul, este indicat să se procedeze ca în cazul vopsitului chimic, și anume să se aplice mai întâi la rădăcină unde să stea de exemplu jumătate din timp și apoi pe restul părului, pentru a nu avea rădăcini mai deschise și a omogeniza culoarea.

Înainte de a folosi henna orice persoană trebuie să se gândească mai întâi ce urmărește și daca henna este soluția potrivită pentru ea. Dacă o interesează vopsirea naturală a părului trebuie să se gândească de la ce culoare pornește, care este culoarea naturală în cazul în care acestea sunt diferite și ce culoare dorește să obțină și dacă poate obține acest lucru cu henna. Principalele persoane care se orientează către henna sunt cele care doresc să renunțe la vopseaua chimică deoarece aceasta le-a degradat părul în timp și acesta a devenit tern și subțire, persoanele alergice la vopseaua chimică, persoanele care își doresc menținerea unei culori naturale a părului și un păr strălucitor. 

Iată câteva imagini din arhiva de înainte și după Henna Mandala: 

Inainte si dupa henna

Gând bun, 
Lara10431 vizite


Te interesează evenimentele din orașul tău? Abonează-te la NEWSLETTER

    


 
Scris de elena pe 15-08-2015,16:47

Care nuanta s-a folosit,pentru a obtine culoarea din imaginea a doua de sus?

 
Scris de Mihaela Henna Mandala pe 18-08-2015,21:03

Castaniu Deschis s-a folosit in acest caz insa parul avea deja o culoare destul de inchisa si inainte de aplicare. Puteti vedea mai multe poze cu rezultate aici http://www.hennaromania.ro/poze-inaintedupa-henna-mandala/

Scris de Corina pe 10-07-2014,19:25

Frumos articol. Am folosit si eu henna acum vreo 20 de ani, dar apoi, din lipsa de timp, am oprit. Ma bate gandul sa incep s-o folosesc iar. As avea o intrebare: parul trebuie sa fie uscat cand se aplica henna?

 
Scris de Mihaela Henna Mandala pe 12-07-2014,09:53

Pe cat posibil parul trebuie sa fie proaspat spalat si uscat, insa am inteles ca persoanele cu par foarte bogat, lung sau cret o aplica si pe parul spalat si bine zvantat cu prosopul, cu aceleasi rezultate.© baboom.ro      Termeni si conditii ·  Politica de confidentialitate · Contact  ·  Evenimente  ·  Widget  ·  Creeaza-ti website  ·  Newsletter
    Creat de Altersoft    
x
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta mai buna - Detalii